Lazerle Vajinal Daraltma

Lazerle Vajina Daraltma

Lazerle vajina daraltma, vajinanın sıkılaşmasını, dokuların yenilenerek vajinanın gençleşmesini sağlamaktadır. İşlemdeki etkiyi, lazer ışığının termal (ısı verici) ve ablatif (yıkıcı) etkileri sağlar.

Lazerle Vajina Daraltma Nedir?

Lazerle vajina daraltma işlemi; lazer ışığının termal (ısı verici) ve ablatif etkileri ile vajina dokusunun yenilenmesi, gençleşmesi ve sıkılaşması amaçlarıyla yapılan yeni bir uygulamadır. 2010’lu yılların başlarından itibaren tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. Lazerle vajina daraltma, “Vajina Yenileme” ve “Lazer Vajinal Rejuvenasyon” (LVR) olarak da bilinir. Vajinanın ofis (klinik) ortamında ameliyatsız, anestezisiz, dikişsiz ve ağrısız şekilde sıkılaştırılması, gençleştirilmesi işlemidir.

Kolajen bağ dokusunun güçlendirilmesi, kan akımının arttırılması, cinsel haz ve duyarlılığın arttırılması, menopozal sorunların giderilmesi, sık vajinal enfeksiyonların giderilmesi, orgazm işlevinin kolaylaştırılması gibi nedenlerle yapılır. Ayrıca karın içi basınç artışı ile ortaya çıkan idrar kaçırma problemlerinde de ameliyatsız çözümler üretmektedir.

Vajina Yenileme Neden Yapılır?

Vajina, kolajen ve elastik bağ dokudan oluşan esnek yapıda olan bir organdır. Etrafında bulunan pelvik taban kasları, vajinanın en büyük destekçileridir. Doğumlar, hormonal değişiklikler, yaşın artması ile birlikte kolajen yıkımının artıp yapımının azalması gibi faktörlerle kas ve bağ dokusu zayıflamakta, vajina esnekliğini kaybetmektedir. Bu durum kadınlarda pek çok soruna yol açabilmektedir.

En sık problem cinsel ilişki esnasında karşımıza çıkmaktadır. İlişki esnasında hem kadın, hem de erkek partnerde hissizlik meydana gelebilmekte; zamanla cinsel ilişkiden alınan keyif azaldıkça cinsel isteksizlik problemi gelişebilmektedir. Karşımıza çıkabilecek diğer sorunlar; sık vajinal enfeksiyon, ilişki esnasında veya fiziksel egzersiz yaparken vajinadan gaz çıkması, vajinada devamlı bir açıklık hissedilmesidir. Tüm bu problemler, kadınları vajina daraltma işlemlerine yönlendirmektedir.

Tıpta lazer nedir?

LAZER, ingilizce ‘Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation’ kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasından oluşan bir terim olup, ‘uyarılmış radyasyonun yoğunlaştırılması ile güçlendirilmiş ışık demeti’ anlamına gelmektedir. Lazer teknolojisinin temeli, Einstein’ın 1917 yılında ortaya koyduğu kuantum teorisine kadar dayanır.

Pratikteki ilk lazer serüveni ise 1959 yılında ‘Maiman’ tarafından geliştirilen 694 nm dalga boyundaki Ruby kristal lazer ile başlar. Daha sonraki yıllarda kullanımı oldukça artan lazer, medikal ve kozmetik pek çok alanda kendisine yer edinmiştir.

Vajinal Lazer Uygulamaları Haricindeki Diğer Lazer Tedavileri

Vajinal daraltma haricinde farklı kozmetik nedenlerle yapılan lazer tedavileri de mevcuttur. Bunlar:

  • Labia majora, perineal ve perianal bölge renk açma,
  • Labia majora ve perineal bölge sıkılaştırma, yüzey düzeltme,
  • Labioplasti, vajina daraltma gibi genital estetik operasyonlarda dokuyu kesme,
  • Genital siğil tedavisi,
  • Akne, yanık gibi skar tedavileri,
  • Ciltte stria ve çatlak tedavileri,
  • Yüz rejüvenasyonu (antiaging, kırışıklık tedavisi, gözenek sıkılaştırma, lifting sağlama).

Cerrahi vajinal daraltma ve lazerle vajinal daraltma (LVR) hangi hastalara daha uygundur?

Vajina daraltma için gelen kişiye sunulabilecek iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi cerrahi vajina daraltmadır. Cerrahi vajina daraltma operasyonu ‘Vajinoplasti’ veya ‘Cerrahi Vajinal Rejüvenasyon’ gibi isimlerle de bilinir. Bu operasyonda hasta anestezi almakta, birkaç gün ev istirahatinin adından yaklaşık 4-6 hafta kadar spordan, havuzdan ve cinsel hayattan uzak kalmaktadır.

Diğer taraftan vajinanın yalnızca arka duvarı daraltılmaktadır. Vajina daraltma ameliyatlarında pelvik kaslar birbirine yaklaştırılarak destek sağlanmakta, fasya (kasın koruyucu kılıfı) onarımları da yapılmaktadır. Özellikle ileri düzeyde vajinal genişliği olan, idrar torbası ve barsak sarkması olan hastalarda cerrahi vajinal daraltma ilk etapta düşünülmelidir. Kliniğimizde cerrahi işlemler sırasında vajinanın tüm arka duvarı daraltılmaktadır.

Vajinal genişliği çok olmayan, sarkma problemi hafif düzeyde olan, cinsel haz ve orgazm problemleri ön planda olan hastalarda ise lazerle vajinal daraltma ilk etapta düşünülebilmektedir.

Lazerle vajina daraltmanın birden çok avantajı vardır. Bunlardan ilki işlemin ağrısız ve acısız olması, bu nedenle anestezi gerektirmemesidir. Ayrıca cerrahi bir işlem olmadığından ameliyata dair risklerin olmaması, işlemden hemen sonra hastanın günlük işlerine ve sosyal hayata dönebilmesi, cinsel ilişkiye yasağının sadece 1 hafta olması da diğer avantajlarındandır.

LVR (Lazer Vajinal Rejüvenasyon) vulvar vestibulitis, lichen sclerosus hastalığı ve menopoza bağlı genital şikayetlerin giderilmesi gibi amaçlarla da uygulanabilmektedir. Aşağıdaki tabloda cerrahi vajina daraltma ve lazerle vajinal daraltma işlemleri karşılaştırılmıştır.

Lazerle vajina daraltma – LVR nasıl etki yapmaktadır?

Lazerle vajina daraltma vajinanın sıkılaşmasını, dokuların yenilenerek vajinanın gençleşmesini sağlamaktadır. Bu etkiyi lazer ışığının termal (ısı verici) ve ablatif (yıkıcı) etkileri sağlamaktadır. Lazerin termal (ısı verici) ve ablatif (yıkıcı) etkileri ile vajinal kanalda hafif ve geçici bir hasarlanma oluşur. Bu geçici hasarlanmaya bağlı olarak dokuda ‘inflamatuar’ (yangısal) cevap oluşur.

Enerjiye maruz kalan dokuya hücum eden ‘fibroblast’ adı verilen onarıcı hücreler bu dokunun yeniden canlanması için çalışır. Bu süreçte fibroblastlar ‘kolajen’ ve ‘elastik’ bağ dokusu sentezini arttırırlar. Artan bağ dokusu üretimi sayesinde doku gençleşmekte, yenilenmekte ve sıkılaşmaktadır.

Orgazm ve Cinsel Haz Tedavilerinde LVR

Lazer tedavisi ile dokuda kanlanma artışı da meydana gelmekte, kanlanması artan doku daha genç ve sinirsel olarak daha duyarlı hale gelmektedir. Lazer bu etkisi ile cinsel haz tedavilerinde de kullanılmaktadır. Özellikle vajinal ön duvar kanlanmasının artması orgazma ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Vajinal ıslanmayı arttıran lazer tedavisi bir yandan daralmayı sağlarken, diğer yandan da sinirsel uyarılmayı arttırarak ilişki sırasındaki hazzı yükseltmektedir. Bu durum, hastalar için LVR’ yi tercih etme nedenlerinden biridir.

Lazerle vajina daraltma kimler için uygundur?

Bakire olmayan cinsel olarak aktif tüm kadınlarda lazerle vajina daraltma uygulanabilmektedir. Vajina daraltma ilişki esnasında genişleme ve bollaşma hissi yaşayan çiftler için çözüm olabilmektedir. Bu kadınların ‘Eşimle ilişkide hiçbir şey hissetmiyorum’ şeklinde yakınmaları vardır. Aynı esnada erkek eşin de cinsel ilişki esnasında penisini boşlukta hissetme, haz alamama şikayeti olabilmektedir. Bu durum, karşılıklı olarak cinsel haz ve istek problemlerine yol açabilmektedir.

Lazerle vajinal daraltmadan yaklaşık 3 hafta sonra hem erkek hem de kadın eşte cinsel birliktelik esnasında hissedilebilir ölçüde bir sıkılaşma ve his artışı gelişmektedir. Tedavi sadece kadın için değil, çift için pozitif etkilere sahiptir.

Vajinal lazer hangi amaçlarla yapılmaktadır?

Vajinal sıkılaştırma, gençleştirme (rejuvenasyon) ve daraltma amaçlarıyla yapılan genital lazer uygulamalarının farklı avantajları daha vardır. Tıpta bu amaçla karbondioksit ve erbium yag lazerler kullanılmaktadır. Aşağıda bu nedenler sıralanmıştır.

Cinsel hazzın arttırılması:

Lazerle vajina daraltma ile kadın ve erkek eşte cinsel ilişki sırasındaki haz, doyum hissi artmaktadır. Kadınlardaki orgazm problemleri de düzelebilmektedir. Bu etkiyi özellikle vajina ön duvarındaki kanlanmayı arttırma etkisi ile sağlamaktadır, sonuç olarak duyarlılık ve uyarılma etkisi oldukça artmaktadır. Bu amaçla lazer tedavileri ile eş zamanlı olarak genital PRF ve HA (Hyaluronik asid) enjeksiyonları da yapılabilmektedir. Diğer taraftan cinsel ilişkide hiçbir sorun yaşamamasına rağmen, ilişki sırasında orgazmı kolaylaştırmak ve cinsel hazzı arttırmak gibi amaçlarla da lazer seansı yapılabilmektedir.

Vajinal kuruluk tedavisi:

Vajinal kuruluk, özelikle postmenapozal dönemdeki kadınlar için ciddi bir problem olmaktadır. Kuruluk, ilişki esnasında ağrıya neden olabildiği gibi kimi zaman ilişki harici de yanma ve rahatsızlık duygusuna sebep olabilmektedir. Vajinal lazer tedavisi, vajinal kuruluk tedavisinde etkin bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavinin etkisi ile artan vajinal kan dolaşımına bağlı olarak vajinanın nemliliği ve ıslanması artmakta, hastaların semptomlarında hızlı bir iyileşme görülmektedir.

İdrar kaçırma sorunun tedavisi:

İdrar kaçırma (inkontinens) sorunu yaşayan ancak idrar torbası sarkması şikayeti olmayan veya hafif düzeyde sarkması olan kadınlarda lazer uygulaması tedavi amacıyla da uygulanabilmektedir. Özellikle öksürme, hapşırma ve spor yapma sırasında idrar kaçırma sorunu yaşayan yani stres tip inkontinans şikayeti olan hastalar için iyi bir çözüm olabilmektedir. Bu şekilde ameliyat olmaktan kurtulan pek çok hasta mevcuttur. Vajinal lazer tedavileri ile yaş grubu hastalarda da rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Sık vajinit (vajinal enfeksiyon) geçiren hastaların tedavisi:

Bazı kadınlar sürekli ilaç, fitil, krem tedavilerine rağmen sürekli olarak vajinal enfeksiyon sorunları ile iç içedirler. Bu tür hastalar için vajinal lazer uygulamaları oldukça faydalar sağlayabilmektedir. Lazer tedavisi, sık vajinal enfeksiyon, tekrarlayan mantar enfeksiyonu sorunu ile karşı karşıya kalan kadınlarda da kanlanma artırıcı etkisi ile immün direnci arttırdığı için tedavi amaçlı uygulanabilmektedir.

Menopoza bağlı cilt incelmesinin tedavisi:

Özellikle menopoz döneminde vulvovaginal atrofi (genital bölge küçülmesi, cilt dokusunun incelmesi) nedeni ile artan vajinal kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki sorunlarında da vajina lazerleri etkili olmaktadır. Etki mekanizması yine aynı şekilde kolajen sentezi ile yeni doku formasyonunun artması ile gerçekleşmektedir.

Özellikle meme kanseri riski olan kadınlarda lokal estrojen tedavi kullanılamadığı için bu hasta grubunda lazer tedavileri oldukça yüz güldürücü olmaktadır.

Vulvar Vestibulit tedavisi:

Cinsel ilişki ağrısı (disparoni) ‘Vulvar Vestibulitis’ (Vulvar Vestibulit Sendrom) denilen bir duruma bağlı olabilir. Bu durumda vajina girişindeki vestibulum bölgesinde inflamasyon bulunmaktadır. Bu durumda da tedavi amaçlı lazer uygulamaları ile cinsel ilişki ağrısı tedavi edilebilmektedir. Amaç vestibulum bölgesindeki kolajen sentezinin uyarılarak bu bölgedeki acı duygusunun azaltılmasıdır.

Lichen Sclerosus tedavisi:

Cilt dokusunda incelme, buna bağlı olarak gelişen yanma, kaşıntı, batma gibi şikayetler ‘lichen sclerosus’ adı verilen otoimmün bir cilt hastalığına bağlı olabilmektedir. Kesin bir tedavisi bulunmayan bu hastalıkta genellikle semptomları hafifletici kortizon içeren kremler uygulanmakta, ancak bir süre sonra etkili olmamaya başlamaktadır. Lazer tedavisi lichen sclerosus hastalığında yeni ve sağlıklı doku oluşumunu uyarıp kanlanmayı arttırarak tedavide etkili olabilmektedir. Aynı endikasyonla lazer yerine genital radyofrekans teknolojileri de kullanılabilmektedir. Bu konudaki tedavi yöntemleri hakkında kliniğimizle görüşebilirsiniz.

İlişki sırasında ses gelmesi, hava çıkması (Vajinal Flatus):

Bazı kadınlar ilişki sırasında, egzersiz yaparken veya ağır yük kaldırırken vajinadan hava gelmesine bağlı ses çıkması şikayetinden yakınmaktadırlar. Utanç verici olarak gelen bu durum genelde vajinal tonusun (kas sıkılığın) ve kolajenin azlığına bağlıdır. Bu durumda vajinal lazer ve radyofrekans tedavileri gibi enerji bazı tedaviler çözüm üretebilmektedir.

Lazerle vajina daraltma işlemi nasıl yapılmaktadır?

Lazerle vajina daraltma işleminde genellikle Fraksiyonel karbondioksit (CO2) veya Erbium yag (Er: YAG) lazerler kullanılmaktadır. Lazerle vajina daraltma işlemi ofis ortamında yapılabilen ortalama 20 dakika süren ağrısız ve konforlu bir işlemdir. Tüm vajinal kanal enine ve boyuna olacak şekilde, 3-5 tur arasında taranmaktadır. Ortalama 80-120 mjoule/pixel enerji ile doku 50-60 dereceye kadar ısınır.

Tamamen ağrısız olan bu işlemde herhangi bir anesteziye de gerek olmamaktadır. İşlemden hemen sonra sosyal hayata dönülebilir, istirahate gerek yoktur. Bu nedenle ‘lunch time’ yani ‘öğle arası’ bir uygulama olarak kabul edilmektedir.

Lazerle vajina daraltma Gaziantep

2019 yılından bu yana, lazerle vajinal daraltma işlemleri Gaziantep kliniğimizde MonoLisa Touch CO2 fraksiyonel lazerler ile yapılmaktadır.Uygulamalar ile ilgili detaylı bilgiler için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Lazerle vajina daraltma sonrası dönem

Lazerle vajina daraltma sonrası sosyal hayata hemen dönülebilmektedir. İşlem sonrası ilk birkaç gün pembemsi, sulu kanamalar normaldir. Birkaç hafta süre ile bol, sulu akıntılar da yaşanabilmektedir. Bu enflamasyon dönemindeki vajinanın kendisini yenileme sürecidir.

Lazerle vajina daraltma yaptıranlar nelere dikkat etmeli?

Günümüze kadar yapılan milyonlarca lazer uygulamasına rağmen, henüz majör bir komplikasyon bildirilmemiştir. İşlem sonrasında 7 günlük cinsel ilişki yasağı haricinde herhangi bir kısıtlama da yoktur. Lazer işleminden sonraki ilk gün ateş, bulantı, eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler nadiren görülebilmektedir. Bu durumda doktorunuza danışarak parasetamol grubu ilaçlar alabilirsiniz.

Lazer tedavisi sonrası etki ne zaman hissedilir?

Lazer uygulamasından ortalama 3 hafta sonra, kadın ve erkek eş tarafından hissedilebilir ölçüde sıkılaşma ve duyarlılık oluşmaktadır.

Vajinal Lazer Tedavi Protokolü

Vajinal gençleştirme, sıkılaştırma ve idrar kaçırma tedavileri için genelde 1-3 ay arayla 2 veya 3 uygulama önerilmektedir. En etkin sonuçlar 2. veya bazen de 3. uygulamanın sonunda alınmaktadır. İşlemden bir yıl sonra tek bir seans daha yapılabilir (Hatırlatma seansı). Kişide kolajen üretim ve yıkımı sürekli bir döngü içinde devam ettiği için lazer uygulamalarının 2-4 yılda bir tekrarı gerekebilir.

Lazerle vajina daraltma işlemi son yıllarda sık tercih edilen bir yöntemdir. Uygun hasta gurubunda oldukça yüz güldürücü ve memnuniyet vericidir. Hastayı cerrahisiz şekilde tedavi edebilmesi son derece önemli bir avantajıdır.

Lazerle vajinal daraltma operasyonu kimlere yapılmamalı?

Lazerle vajinal daraltma operasyonu öncelikle mutlaka lazer konusunda deneyimli jinekolog hekimler tarafından yapılmalıdır. Hastanın önceden PAP smear testinin yapılması ve gebelik durumunun olmaması önemli konulardır. Smear testinde anormal hücresel değişiklik gösteren hastalarda ve gebelerde asla uygulanmamalıdır. BDD (Vücut dismorfik bozukluğu) ve aşırı beklenti düzeyine sahip hastalar için de uygun değildir.

Aynı zamanda ileri düzeyde vajinal genişliği olan, rahim, idrar torbası ve rektum sarkması olan hastalar için de lazer uygun bir yöntem değildir. Kontrolsüz şeker hastalığı, aktif HPV ve HSV enfeksiyonu olanlara da lazer tedavileri uygulanmamalıdır. Diğer taraftan bağışıklık sistemi problemleri, kanser şüphesi ve ışık duyarlılığı (fotosensitivite) fazla olanlar için de lazer uygun değildir.

Genital Radyofrekans ile vajinal daraltma

Vajina daraltma ve yenileme işlemi lazer haricinde, günümüzde vajinal radyofrekans cihazları ile yine ameliyatsız – anestezisiz şekilde yapılabilmektedir. Lazer ışık etkisi ile dokuda ısınma yaparken, genital radyofrekans cihazları elektrik enerjisi ile aynı etkiyi sağlamaktadır. Radyofrekans cihazları, tüm lazer uygulamalarına alternatif şekilde günümüzde kullanılabilmektedir. Tek fark, lazerle genital bölge renk açma ve genital siğil tedavilerinin de yapılabilmesine rağmen, radyofrekans cihazları ile bu işlemlerin yapılamamasıdır.

İstanbul Nişantaşı kliniğimizi, genital radyofrekans uygulamaları hakkında bilgi almak için arayabilirsiniz.

Lazerle vajina daraltma fiyatları

Lazerle vajinal daraltma, sıkılaştırma, yenileme işlemleri Gaziantep’deki kliniğimizde yapılmaktadır. Fiyatlandırmalar yapılacak endikasyona ve seans sayısına göre değişir. Ücretler konusundan kliniğimizin sekretaryasını arayarak bilgi isteminde bulunabilirsiniz.